From Cape Town with love... - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Amber Kuipers - WaarBenJij.nu From Cape Town with love... - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Amber Kuipers - WaarBenJij.nu

From Cape Town with love...

Door: Amber

Blijf op de hoogte en volg Amber

25 Juli 2009 | Zuid-Afrika, Kaapstad

Met een risico op neerstorten-van-het-vleigtuig, m'n aasluiting op op Johanneburg (jo'burg, hehehe) missen, Hep. A B C D E F G etcetc op te lopen, door een malaria-mug geprikt te worden, ontvoerd/verkracht/beroofd/onthoofd (gezien de crime-rates) te worden, opgegeten door een haai te worden, dood te vriezen (het is hier nu winter, hehehe), te verdrinken of voedselvergiftiging op te lopen stapte ik donderdag een beetje nerveus m'n Boein-777 naar Cape Town in. Hoewel een rustige vlucht, voelde ik, met recent gecrashte airbussen van zusje-luchtvaartmaatschappij-airfrance in m'n achterhoofd, toch bij elk beetje turbulentie geneigd m'n telefoon aan te zetten en een afcsheids-sms te tikken...

Na een 11-uur-durende vlucht landden we klokslag half 10 op Jo'Burg en zodra de de gordel-om-lichtjes uit waren begon iedereen zich fanatiek aan te kleden; truinen, sjaal, wanten, mutsen... Ja, tuurlijk wist ik dat het winter in Zuid-Afrika is en tuurlijk besefte ik dat het geen 30 graden zou zijn maar die -5 graden had ik met mijn teenslippers ook niet zien aankomen... Plotseling kwam het heel goed uit dat ik mijn koffer opnieuw moest inchecken; nadat ik er 3 dikke truien uitgevist had, was hij tevens meteen een stuk lichter... M'n vlucht naar Cape Town vloog pas 6 uur en dus heb ik de hele nacht koffie gedronken en de door-papa-opgedrongen autobiografie van Nelson Mandela gelezen. Terwijl ik daar zat te chillen met m'n koffie en Mandela, voelde ik meteen die black-'nd-white-vibe. Ik weet niet waarom, maar op de een of andere manier wist ik me als blank-misschien-ietwat-rijk-uitziend studentje geen houding te geven. Al in het vliegtuig merkte ik dat er een enorme kloof bestaat tussen 'zwart' en 'wit.' Op enkele schoonmaaksters, crew-leden en een studentje-die-dacht-dat-ze-die-7-uurtjes-op-jo'burg-wel-uit-kon-zitten-met-een-goed-boek na, was er van terminal A tot terminal C niemand te bekennen. En dus was ik enorm opgelucht toen ik om half 5 richting de incheckbalie strompelde en daar een paar britten en duitsers tegen het lijf liep.

De vlucht van Jo'Burg naar Cape Town duurde een kleine 2 uur en op Cape Town airport werd ik opgehaald door coordinator Ursula. Op Jo'burg had ik al het een en ander Afrikaans opgevangen maar Ursula maakt er helemaal een kunstwerk van; een beetje Afrikaans, een beetje Engels... Ik blijf dat Afrikaans een maf taaltje vinden wanneer ze over 'tinneklokkie' en 'nie roken nie' spreken. Met een omweg door de enigszins shockerende wijken van Cape Town, bracht ze me naar het huis waar ik dit weekend verblijf. Hier werd ik al geconfronteerd met keiharde realiteit; een gebied ter grootte van 3x Amsterdam aan hutjes... De weg gevuld met paard-en-wagens en lokale gangsters die aan straatkant staan te loeren... Het huis waar ik dit weekend verblijf (maandag verhuis ik naar m'n huisje bij de surfschool) ligt centraler in Cape Town en het moment dat ik er aankwam waren al mijn zorgen als sneeuw voor de zon verdwenen. De coordinators zijn ontzettend zorgzaam en de andere vrijwilligers (waaronder 3 nederlande meisjes) zijn als broertjes en zusjes.

Hoewel het 9 uur s'ochtends was en mijn lijf om SLAAP schreeuwde, won mijn excitement het van de slaap en ben ik meteen met een groepje - Bibi uit Brazillie, Claire uit de UK, Jitske uit Nederland en Catherine uit de UK - Cape Town ingedoken. En ik moet zeggen dat ik wellicht wat bevooroordeeld was wat betreft crime in Cape Town; de lokale bevolking is heel vriendelijk en hoewel je regelmatig op groepjes 'hang-jongeren' stuit word je verder met rust gelaten. We hebben een minibus-taxi naar het centrum genomen, kleine busjes die over de weg scheuren met de deur open en schreeuwend om klanten, met gemak 20 mensen in 1 busje gepropt waar ik zowat op schoot bij een oud-afrikaans vrouwtje (hehehe), kennis maakte met de bevolking. Een ritje is 50 rand, wat ongeveer 50 cent is, alles is hier zo goedkoop, ik kan er nog steeds niet bij.

In Cape Town hebben we de company gardens bezocht, die naast een indrukwekkende verzameling palmbomen en ander exotisch groen, door blauwgrijze eekhoorntjes worden bevolkt. Na een bezoekje aan het parlement en de national library hebben we een bezoekje gebracht aan het planetory museum, waar ik ontdekte dat de oceaan bevolkt wordt door... HAAIEN. (Het 'geruststellende' gesprekje met coordinator Kim die avond, maakte me alleen maar nerveuzer; ze zei dat 'de haaien nooit echt dichtbij komen', en dat 'ze nauwelijks iemand wat aan doen', en dat 'als je rustig blijft, je misschien 1x gebeten word'. Later hoorde ik van een andere vrijwilliger dat weliswaar zo'n 2 weken geleden een surfer is aangevallen en er met 154 hechtingen van af kwam en dat kort daarna een fellow-surfchool-vrijwilliger een haai bij de kust had gespot...) ANYWAYS, na het planetory museum hebben Jitske en ik een bezoekje gebracht aan het district 6 museum en later hebben we Bo-Kaap bezocht; het wijkje met gekleurde huizen, alsof je een speeltuin binnenwandelt...

S'avonds heb ik nog meer vrijwilligers ontmoet en ben ik met Catherine, Mark en Shawn (Shaun??? geen idee hoe je het schrijft) uit Ierland, Jitske en nogeenmeisje uit Nederland uit eten gegaan bij een aziatisch restaurantje in de buurt van ons huis. Een lopend buffet (including chinese, korean, taiwanees EN sushi) voor 89 rand... nog geen 9 euro. Mark, ietwat rare dude, heeft 3 dagen geleden hier bij een smoezelig tattoo-zaakje in Cape Town 'Fuck it, Shit happens' op z'n arm laten tattoeeren voor 35 rand (3,50euro) dus wie weet waar de prijzen me nog toe verleiden, hehehe... Later zijn we gaan poolen in een poolbar (en JA YANYEE, mijn stokjes-skills zijn een work in progress maar ik boek al verbetering, hehehe) waar een malibucola 25 rand kost. Iemand als ik kan zich hier voor 30 euri in een coma zuipen, hahaha.

Kortom; ik amuseer me hier verdomd kostelijk. Helaas verhuis ik maandag naar de surfschool in Muizenberg maar van de verhalen die ik hoor, ving ik op dat er bar weinig te werken valt daar en dat het eigenlijk een kwestie is van een beetje spelen met de kindertjes. Dinsdag gaan we waarschijnlijk een etentje doen, woensdag hebben de vrijwilligers hier een surfles van mij in eigen persoon opgeeeist en het weekend daarop gaan we een 3daagse safari doen, including een walvis-boottochtje op zaterdag en... BUNGEEJUMPING op zondag, hihihi. I'm excited!

X

PS(sst) ik ga de 4 foto's die ik al heb genomen op hyves proberen te zetten, hehehe

• 26 Juli 2009 - 07:21

Yanyee :

Hahah niceeee Kuipers!
    Als je weer terug bent in NL, verwacht dan maar een uitnodiging/uitdaging van moi ;)